Marketplace Casa Gradina CasaHome este un concept care uneste producatorul si furnizorul de produse si servicii pentru casa si gradina, cu persoanele si firmele interesate de aceste produse si servicii.
panouri solare
panouri solare

Această tehnologie transformă ferestrele în panouri solare

  • Ferestrele solare arată ca ferestrele obișnuite din sticlă, dar acționează ca niște panouri solare, generând energie electrică de la soare.
  • Panourile solare transparente au fost inițiate la Universitatea de Stat din Michigan și acum sunt instalate comercial.
  • Numai SUA se estimează că are între cinci și șapte miliarde de metri pătrați de suprafață de sticlă.

Imaginează-ți dacă ferestrele tale ar fi panouri solare transparente?

Ar însemna că casele, birourile și orașele întregi și-ar putea folosi ferestrele pentru a genera în mod durabil electricitate de la soare.

Panourile solare transparente care arată ca sticlă nu sunt doar un vis. Sunt deja folosite – și au un potențial uriaș de a contribui la satisfacerea nevoilor mondiale de energie din surse regenerabile.

Ce sunt panourile solare transparente?

Panourile solare transparente arată ca o sticlă transparentă și lasă lumina să treacă ca ferestrele obișnuite, dar sunt fabricate cu un tip de sticlă solară care absoarbe lumina ultravioletă și infraroșie – tipuri de lumină care nu sunt vizibile cu ochiul liber – și le transformă în energie electrică regenerabilă.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au dezvoltat primul panou solar complet transparent în 2014.

Ce ar putea însemna ferestrele solare pentru lume?

Ferestrele solare și tehnologiile solare transparente aferente ar putea asigura aproximativ 40% din cererea de energie în Statele Unite , consideră echipa MSU.

Combinat cu unitățile solare de pe acoperiș, acest lucru s-ar putea ridica la aproape 100%.

Există atât de multă sticlă în lume, potențialul este uriaș.

Zgârie-nori ar putea deveni ferme solare

Numai SUA se estimează că are între cinci și șapte miliarde de metri pătrați de suprafață de sticlă.

Zgârie-norii, de exemplu, au o „ cantitate masivă de suprafață de sticlă ”, notează publicația de energie solară, Solar Magazine.

Potenţialul ca aceste clădiri să genereze energie curată, regenerabilă de la soare, este enorm, adaugă revista.

De exemplu, specialistul american în ferestre solare Ubiquitous Energy spune că intenționează să transforme zgârie-norii în „ferme solare verticale” prin instalarea de ferestre solare , potrivit canalului de știri de afaceri CNBC.

Compania din California se așteaptă să înceapă producția de ferestre solare transparente, de la podea până la tavan, pentru clădiri la volum mare în 2024.

Ubiquitous Energy a fost co-fondat de Richard Lunt, inginerul chimist care a condus dezvoltarea celulelor solare transparente la MSU.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology din SUA au dezvoltat, de asemenea, celule solare transparente de mulți ani.

Europa se deschide spre ferestre solare

Ferestrele solare decolează și în Europa, o companie din Țările de Jos numită Physee spune că instalează 15.000 de „SmartWindows” în clădiri de birouri din toată Europa . Acestea sunt ferestre care conțin atât celule solare care generează energie, cât și tehnologie cu senzori care ajută la gestionarea consumului de energie și a confortului clădirii. Ferestrele vor reduce costurile energiei clădirii cu până la 30%, spune Physee.

Panourile solare transparente sunt deja folosite la Copenhagen International School, o școală de zi din Danemarca. Clădirea este acoperită cu 12.000 de panouri solare „de culoare, dar clare” , explică site-ul de inginerie Interesing Engineering.

Acestea furnizează 200 de megawați de electricitate pe an – mai mult de jumătate din energia consumată de clădire.

Sticla solară are avantaje față de panourile solare

Un avantaj cheie al sticlei solare – cunoscută și sub denumirea de sticlă fotovoltaică – este că ocupă mai puțin spațiu decât panourile solare tradiționale.

În orașele cu multe clădiri și spațiu limitat, amenajarea instalațiilor tradiționale de panouri solare este dificilă, explică Interesing Engineering.

Panourile solare transparente, pe de altă parte, pot fi montate pe scară largă chiar și în orașele înghesuite, ajutând clădirile și orașele să atingă obiectivele climatice net zero.

Așa cum explică inginerul de sticlă solară Richard Lunt: „Puteți transforma aproape fiecare suprafață a unei clădiri sau a unui peisaj într-o rețea solară și să generați energie chiar acolo unde o utilizați, fără să știți că este acolo.”

Întâlniri cu impact asupra dezvoltării durabile

Ferestrele solare arată cum tehnologia poate debloca dezvoltarea durabilă – progres care protejează mai degrabă decât amenință oamenii și planeta.

În această lună, Forumul Economic Mondial va găzdui o serie de întâlniri privind dezvoltarea durabilă și progresul global în realizarea acesteia. Întâlnirile Forumului cu impact asupra dezvoltării durabile din 19-23 septembrie 2022 vor reuni lideri de afaceri, factori de decizie politică, inovatori și organizații internaționale și ale societății civile pentru a promova activitatea privind Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite.

Acestea sunt 17 Obiective globale privind dezvoltarea durabilă, inclusiv eliminarea sărăciei și foametei , combaterea schimbărilor climatice și asigurarea accesului tuturor la energie curată și la prețuri accesibile .

Obiectivele de dezvoltare durabilă au fost adoptate de toate cele 193 de state membre ale ONU în 2015 , urmând a fi atinse până în 2030.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 4

Niciun vot până acum, evaluează pagina !