casahome.ro apartamentele cu centrale termice o noua provocare financiara

Apartamentele cu Centrale Termice: O Nouă Provocare Financiară

În contextul actual, guvernul își propune să medieze conflictul dintre proprietarii de apartamente dotate cu centrale termice individuale și cei racordați la sistemul de încălzire centralizată. Soluția avansată constă în aplicarea unui procent de 50% din cheltuielile de încălzire pentru toți locatarii, indiferent de sistemul de încălzire utilizat. Această măsură vine în completarea unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care prevede obligativitatea asociațiilor de proprietari de a plăti firme specializate nu doar pentru citirea repartitoarelor de căldură, ci și pentru apometrele de apă caldă.

Contextul și Provocările Propunerii

ANRE a elaborat un proiect de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică, un demers care a stârnit controverse în rândul asociațiilor de proprietari. Aceștia susțin că, deși au fost consultați, propunerile lor nu au fost luate în considerare, ceea ce face aplicarea ordinului extrem de dificilă. Principala preocupare este legată de faptul că proprietarii de apartamente cu centrale termice vor fi nevoiți să suporte jumătate din costurile de încălzire centralizată, o măsură considerată de mulți inechitabilă.

Implicații Financiare

Conform noilor reglementări, toți locatarii unui bloc vor contribui cu 50% la cheltuielile totale de încălzire, indiferent dacă sunt racordați sau nu la sistemul centralizat și indiferent dacă folosesc sau nu încălzirea. Aceasta înseamnă că un proprietar de apartament cu centrală proprie ar putea plăti cu până la 200 de lei în plus pe lună, în timp ce cei care și-au închis caloriferele, sperând la un consum minim, vor fi, de asemenea, afectați.

Costuri Suplimentare pentru Citirea Contoarelor

Pe lângă aceste cheltuieli, asociațiile de proprietari vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru serviciile firmelor care citesc repartitoarele și apometrele. Această cerință ridică semne de întrebare legate de eficiența și fezabilitatea sa, având în vedere dificultățile logistice și financiare implicate.

Efectele Asupra Consumatorilor

Deși ANRE argumentează că noile măsuri vor conduce la economii semnificative de energie termică prin utilizarea rațională a sistemelor de repartizare a costurilor, mulți locatari sunt sceptici. Ei subliniază că, în absența unei încălziri centralizate eficiente, reglarea temperaturii prin robinete termostatice devine irelevantă, ceea ce duce la discomfort și cheltuieli nejustificate.

Concluzii

Propunerea ANRE de a impune un procent de 50% din cheltuielile de încălzire tuturor locatarilor, indiferent de sistemul utilizat, stârnește controverse și nemulțumiri. Pe lângă impactul financiar direct asupra proprietarilor de apartamente cu centrale termice, există îngrijorări legate de eficacitatea, echitatea și sustenabilitatea acestei măsuri. În acest context, dialogul între autorități, asociațiile de proprietari și locatari devine esențial pentru găsirea unor soluții echilibrate și eficiente.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza !

Oferte de top la magazinul online. Descoperă produsele la prețuri speciale! Oferte de amenajări si construcții case!

Vezi Ofertele