Marketplace Casa Gradina CasaHome este un concept care uneste producatorul si furnizorul de produse si servicii pentru casa si gradina, cu persoanele si firmele interesate de aceste produse si servicii.
Care este cea mai buna temperatura pentru setarea unei centrale termice in condensare
Care este cea mai buna temperatura pentru setarea unei centrale termice in condensare

Care este cea mai bună temperatură pentru setarea unei centrale termice în condensare?

Unul dintre marile beneficii ale centralelor cu condensare este capacitatea lor de a recupera căldura care altfel s-ar pierde din coș, îmbunătățind eficiența. De fapt, centralele în condensare au randamente mai mari de 90%; adică puțină energie este irosită pentru încălzirea apei. Cu toate acestea, dacă centrala dumneavoastră este setată la o temperatură greșită, nu veți obține eficiența maximă, deci care este cea mai bună temperatură pentru o centrala în condensare?

Răspunsul simplu este să setați încălzirea centrală la o temperatură de aproximativ 70C și apa caldă la 60C ar trebui să vă ofere cele mai înalte niveluri de eficiență pentru centrala dvs., deși acest lucru nu înseamnă neapărat cele mai mici costuri de funcționare. Pentru a reduce costurile de funcționare, este necesară scăderea în continuare a temperaturii încălzirii centrale și a apei calde, deși obținerea nivelului potrivit este puțin mai dificilă. Vom explica totul.

Cum funcționează centralele cu condensare

În primul rând, este important să înțelegeți cum funcționează o centrala în condensare. Cu o centrala tradiționala, combustibilul este ars pentru a vă încălzi apa, dar o mare parte din aceasta se pierde din coș. Cu o centrala în condensare, există un schimbător de căldură secundar, care este proiectat să recicleze o parte din această căldură, sporind eficiența.

Folosind o centrala pentru incalzirea ta centrala, ai doua conducte, pe tur si pe retur. Debitul este conducta care iese din cazan, care este folosită pentru a vă încălzi caloriferele. Conducta de tur a trecut prin schimbătorul de căldură principal al centralei și este încălzită prin arderea combustibilului. Acest lucru este efectiv același pentru toate tipurile de cazane.

Conducta de retur este conducta care revine din radiatoare. Această apă va fi caldă, dar nu la fel de fierbinte ca fluxul, deoarece o parte de căldură este eliberată în camerele dumneavoastră, prin radiatoare, pentru a le încălzi. Într-o centrala în condensare, conducta de retur intră într-un schimbător de căldură secundar, care are sarcina de a capta căldura din gazele reziduale din coș.

Procesul de a face acest lucru condensează vaporii de apă în gazele de eșapament, recuperând o parte din căldura care altfel ar fi fost irosită în partea superioară a coșului de fum. Acest condens, care este ușor acid, este preluat din cazan printr-o conductă de condens. În mod ideal, acesta ar trebui să fie condus intern la o scurgere; acolo unde conductele de condens sunt conduse în exterior, există pericolul de îngheț pe vreme rece .

Conducta de retur este apoi încălzită prin acest proces, înainte de a curge înapoi în generatorul principal de căldură. Prin acest proces, energia reziduală este reciclată, iar conducta de retur necesită mai puțină energie pentru a o încălzi, deoarece a fost preîncălzită.

Centrala dumneavoastră în condensare este în modul de condensare?

Pentru ca centrala în condensare să funcționeze la eficiență maximă, suprafața schimbătorului de căldură secundar trebuie să fie egală cu sau sub temperatura punctului de rouă a combustibilului utilizat. Aceasta este temperatura la care se formează picăturile de apă. Pentru centralele pe gaz natural, punctul de rouă este în jur de 55C. Cu alte cuvinte, apa din conducta de retur trebuie să fie de 55C sau mai mică sau centrala dumneavoastră nu va funcționa la eficiență maximă și, potențial, nici măcar nu se va condensa.

Scăderea temperaturii fluxului de încălzire centrală al centralei dumneavoastră poate ajuta la creșterea eficienței acestuia. Centralele vor avea două cadrane: unul pentru reglarea temperaturii apei calde (marcat de obicei cu un robinet, sau similar) și unul pentru reglarea temperaturii încălzirii centrale (deseori simbolizat cu o pictogramă a radiatorului). Majoritatea centralelor moderne vor avea un semn pe ecran care vă arată punctul în care va fi activat modul de condensare. Pe centrala mea, există o pictogramă „E” pe cadranul de încălzire centrală, care corespunde cu 68C afișat pe ecran. În general, o temperatură de încălzire centrală de 70C ar trebui să funcționeze în majoritatea caselor pentru a pune o centrala în modul de condensare.

Există factori care vor afecta acest lucru. De exemplu, dacă aveți încălzire inteligentă cu supape individuale de radiator, temperatura pe retur se poate modifica. De exemplu, dacă încălziți întreaga casă, cu toate supapele deschise, veți obține o retur mai rece. Dacă aveți doar o supapă de radiator deschisă, returul va fi mai cald.

Cu toate acestea, beneficiul de a încălzi doar o singură cameră va însemna că centrala dumneavoastră se va opri mai devreme, astfel încât economiile generale de energie vor fi mai mari. Pentru cele mai bune economii de energie, un termostat și o centrala vor funcționa cel mai bine, deoarece acest lucru permite termostatului să ajusteze (moduleze) temperatura apei pentru cele mai bune rezultate. De asemenea, puteți urma ghidul nostru despre economisirea banilor cu încălzirea inteligentă .

Dar economiile de costuri?

Funcționarea centralei în modul de condensare îmbunătățește eficiența, dar nu înseamnă neapărat că obțineți cele mai bune economii de costuri. De fapt, este mai rentabil să funcționezi centrala la cea mai scăzută temperatură de încălzire centrală, care încă aduce casa ta la o temperatură confortabilă.

Poate părea greșit, dar punerea centralei la temperatura maximă vă poate încălzi casa mai repede, dar veți obține o eficiență mai slabă și veți arde mult mai mult gaz. La prețurile de astăzi, în special, nu este un lucru bun. Deci, cât de jos ar trebui să cobori temperatura ? Ei bine, o pompă de căldură, o modalitate mai ecologică de a-ți încălzi apa, va atinge doar temperaturi de aproximativ 40C până la 45C. Este logic să țintiți pentru început 40C, deoarece veți reduce consumul de gaz.

Va trebui să acordați mai mult timp camerelor dumneavoastră să se încălzească la această temperatură. În funcție de cât de bine izolată este casa ta și cât de mari sunt caloriferele tale, s-ar putea să descoperi că această temperatură scăzută nu este suficientă pentru casa ta. În acest caz, încercați să creșteți temperatura cu 5 C pentru a vedea dacă funcționează. Repetați până când găsiți temperatura potrivită pentru casa dvs., cu singura limită de care aveți nevoie pentru ca temperatura centralei dvs. să fie setată suficient de scăzută încât să funcționeze în modul de condensare.

Există, de asemenea, un mit conform căruia cel mai bine este să lăsați încălzirea aprinsă permanent pentru a vă menține casa la temperatură, deoarece este mai ieftin decât să vă răciți casa și apoi să o reîncălziți când sunteți în casă. Acest lucru nu este adevărat și veți economisi mult mai multi bani prin încălzirea eficientă a locuinței atunci când aveți nevoie și oprirea încălzirii atunci când nu aveți nevoie.

Dar apa fierbinte la robinet?

Temperatura la care trebuie setată apa caldă depinde de tipul de sistem pe care îl aveți. Cu toate acestea, este important să rețineți că centrala dumneavoastră nu poate funcționa în modul de condensare pentru apă caldă, deoarece nu există un flux de retur pentru a crea procesul de condensare. Având în vedere acest lucru, dacă aveți un rezervor de apă caldă, atunci debitul de apă caldă ar trebui să fie de cel puțin 60C, iar rezervorul de apă caldă ar trebui setat să stocheze apa la această temperatură. Acest lucru se datorează faptului că aceasta este temperatura care ucide bacteriile legionella. În consecință, poate doriți să vă încălziți cu câteva grade.

Pentru o centrala combinată, apa este încălzită la cerere și există un rezervor de apă foarte mic. Ca atare, există foarte puține probabilități de dezvoltare a bacteriilor legionella. Deși este recomandat ca centralele combinate să fie setate la 60C pentru siguranță, este posibil să se răcească. Ne setăm apa fierbinte la o temperatură de 45C: suficient de fierbinte pentru spălarea vaselor și a mâinilor fără a fi nevoie să adăugăm apă rece.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 36

Niciun vot până acum, evaluează pagina !