Marketplace Casa Gradina CasaHome este un concept care uneste producatorul si furnizorul de produse si servicii pentru casa si gradina, cu persoanele si firmele interesate de aceste produse si servicii.
Centrala cu peleti sau centrala cu lemne care este cea mai buna pentru incalzirea casei
Centrala cu peleti sau centrala cu lemne care este cea mai buna pentru incalzirea casei

Centrală cu peleți sau centrală cu lemne: care este cea mai bună pentru încălzirea casei?

Comparați avantajele și dezavantajele centralelor pe lemne și ale centralelor pe peleți pentru a decide care dintre ele este potrivită pentru nevoile dvs. de încălzire a casei.

Dacă sunteți în căutarea soluției perfecte pentru a vă menține casa caldă și proaspătă iarna, fără a cheltui o sumă exorbitantă pe costurile de încălzire, investiția într-o centrală pe peleți sau o centrală pe lemne poate fi soluția ideală. Ambele tipuri de centrale se bazează pe metode mai tradiționale de încălzire prin arderea lemnului, fie sub formă de lemn de foc, fie peleți.

Alegerea între o centrală pe peleți și o centrală pe lemne poate fi o decizie dificilă. Continuați să citiți pentru a afla cum se aseamănă aceste tipuri de centrale și câteva diferențe cheie care vă pot ajuta să decideți care este cel mai bun pentru casa dvs.

Centralele pe lemne ard lemn de foc învechit, în timp ce centralele pe peleți ard peleți din deșeuri de lemn reciclate.

Una dintre principalele diferențe dintre centralele pe lemne și centralele pe peleți este tipul de combustibil de care au nevoie. Pentru a alimenta o centrală cu peleți, veți avea nevoie de peleți de lemn pentru o centrală cu peleți . Lemnul de foc și peleții sunt ambele resurse regenerabile. Ele prezintă o alternativă mai ecologică la combustibilii fosili.

Dacă sunteți în căutarea acelei fibre tradiționale trosnitoare și strălucitoare ale unui foc, poate doriți să luați în considerare o centrală cu lemne . Centralele cu peleți, pe de altă parte, pot fi o alegere mai bună dacă cauți ceva mai liniștit. Te vei putea bucura în continuare de o flacără strălucitoare cu o centrală pe peleți, dar va fi puțin mai subtilă decât flacăra de la o centrală pe lemne.

Centralele cu peleți emit căldură mai constant decât centralele tradiționale cu lemne.

Căldura produsă de centralele cu peleți și lemne este, de asemenea, puțin diferită. În timp ce puterea exactă de încălzire a unei centrale cu peleți poate varia în funcție de calitatea, designul și tipul de peleți pe care îl alegeți, acest tip de centrală este capabil să mențină o căldură mai consistentă. Multe au chiar și un termostat programabil care vă va permite să setați puterea de căldură pentru a vă menține temperatura dorită.

Cu toate acestea, centralele pe lemne oferă o putere de încălzire mai mare decât centralele pe peleți. În timp ce majoritatea centralelor pe peleți au un rating BTU sub 50.000, există centrale pe lemne cu rating BTU peste 100.000. Rețineți, totuși, că numărul de bușteni și conținutul lor de umiditate vor juca, de asemenea, un rol în cantitatea de căldură pe care o va putea produce o centrală cu lemne.

Atât centralele pe lemne, cât și centralele pe peleți sunt disponibile ca modele cu inserție sau de sine stătătoare.

Atât centralele pe peleți, cât și centralele cu lemne sunt disponibile ca model de sine stătător sau ca insert. Alegerea unui insert de centrală pe lemne sau peleți poate fi o alegere atrăgătoare pentru casele cu un șemineu tradițional care nu este folosit prea des. Aceste modele de centrale cu peleți cu inserție și centrale cu lemne pot fi conectate în locația existentă a șemineului și aerisesc prin coșul de fum al casei.

Alternativ, puteți găsi și centrale cu peleți de sine stătătoare și centrale pe lemne. Un model de sine stătător poate fi o opțiune mai bună pentru casele fără șemineu sau proprietarii care doresc mai multă flexibilitate în ceea ce privește amplasarea centralei.

Centralele cu peleți produc mai puține cenușă și emisii decât centralele tradiționale cu lemne.

Centralele cu lemne și centralele cu peleți vor trebui curățate în mod regulat. Îndepărtarea cenușii din interior este importantă pentru a menține aparatul curat și fără rugină. Cu toate acestea, cantitatea de cenușă produsă de o centrală cu peleți va fi mai mică decât cea produsă de o centrală cu lemne, ceea ce face curățarea mai ușoară.

În plus, centralele cu peleți eliberează mai puține emisii decât centralele cu lemne. În timp ce atât centralelele pe lemne, cât și peleții sunt mai ecologice decât sursele de căldură care se bazează pe combustibili fosili, centralele cu peleți au încă un avans față de centralele pe lemne în acest sens.

Centralele cu lemne au mai puține părți mecanice și electrice care se pot uza sau rupe.

Centralele cu peleți includ numeroase componente electrice, cum ar fi întrerupătoare, ventilatoare și motoare. Mai multe componente electrice introduc mai multe oportunități de defecțiuni și probleme de funcționare. Centralele cu lemne, pe de altă parte, nu necesită electricitate pentru a funcționa și sunt proiectate cu mai puține piese care se pot defecta sau se pot uza.

Din cauza acestor diferențe, centralele cu peleți au o durată de viață mai scurtă și pot necesita mai multe reparații decât centralele pe lemne . Durata medie de viață a unui arzător pe lemne este între 20 și 25 de ani, comparativ cu durata medie de viață de 15 până la 20 de ani a unei centrale pe peleți.

De asemenea, deoarece centralele pe peleți necesită energie electrică pentru a funcționa, acestea vor înceta să funcționeze în cazul unei pene de curent. Centralele cu lemne vor putea continua să furnizeze căldură dacă se întrerupe curentul.

Este adesea mai puțin costisitor să instalați o centrală pe peleți decât o centrală pe lemne.

În timp ce unele centrale pe peleți sunt mai scumpe decât centralele pe lemne, diferența de preț poate fi compensată atunci când sunt incluse costurile de instalare. Pentru a instala o centrală cu lemne, de obicei aveți nevoie de un sistem de coș izolat. De asemenea, sistemul de coș trebuie să fie suficient de înalt încât să se extindă dincolo de vârful acoperișului.

Multe centrale pe peleți nu necesită un sistem de coș de fum atât de complicat. În multe cazuri, o aerisire directă este suficientă pentru aceste modele. Deoarece instalarea unei ventilații directe este mult mai puțin costisitoare decât a unui sistem de coș izolat, costul total al instalării unei centrale pe peleți poate fi semnificativ mai ieftin.

Alimentarea unei centrale cu lemne necesită adesea mai mult spațiu de lucru și de depozitare.

Pentru a menține o centrală cu lemne în funcțiune, va trebui să aveți la dispoziție o cantitate bună de lemn de foc. Lemnul de foc este voluminos și va necesita mult spațiu de depozitare în aer liber . În plus, va trebui să depuneți mult timp și efort pentru a împărți lemnele de foc și a le aduce în interior atunci când alimentați soba.

Alimentarea unei centrale cu peleți este mult mai simplă. Puteți cumpăra pachete de peleți de lemn și va trebui pur și simplu să le deschideți și să le încărcați în centrală. Cu toate acestea, este, de asemenea, important de reținut că peleții de lemn sunt adesea vânduți în saci de 15 sau 30 de kg, ceea ce îi poate face greu de transportat.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 4.8 / 5. Voturi: 442388

Niciun vot până acum, evaluează pagina !