casahome.ro obligatii si amenzi grele pentru proprietarii de case la curte

Obligații și Amenzi Grele pentru Proprietarii de Case la Curte

Proprietarii de case la curte din România trebuie să fie extrem de atenți la respectarea legislației în vigoare, în special în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Nerespectarea acestor reguli poate duce la aplicarea unor amenzi semnificative, care pot ajunge până la 20.000 de lei.

Interzicerea Arderii Deșeurilor Compostabile

Una dintre cele mai importante reguli stipulează că arderea deșeurilor compostabile în propriile curți este strict interzisă. Aceasta include arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile. Această interdicție este impusă prin Legea Compostului, care a intrat în vigoare la data de 20 februarie 2021.

Amenzi pentru Nerespectarea Legii

Persoanele care nu respectă această lege riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, în cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt și mai mari, variind între 10.000 și 20.000 de lei. Aceste sancțiuni sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Obligația Colectării Separate a Deșeurilor

Legea stipulează că este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării sau digestiei anaerobe. Persoanele fizice și juridice care generează astfel de deșeuri au obligația să le depună în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor.

Situația Colectării Selective în România

România se confruntă cu un procent de colectare selectivă a deșeurilor de doar 12-14%. Deși s-au investit sume considerabile în infrastructura de sortare și tratare a deșeurilor biodegradabile, aceasta este adesea nefolosită. Ministrul Mediului a subliniat că România reciclează deșeurile altor țări, în timp ce propriile deșeuri rămân nevalorificate.

Concluzie

Proprietarii de case la curte trebuie să fie conștienți de responsabilitățile lor legate de gestionarea deșeurilor și să respecte legislația în vigoare pentru a evita amenzi grele. Este esențială o abordare responsabilă și conștientă a gestionării deșeurilor pentru a proteja mediul și pentru a contribui la un viitor mai sustenabil.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza !

Servicii profesionale de optimizare SEO pentru motorul de cautare Google! Lucreaza cu cei mai buni specialisti SEO din Romania

Vezi Oferta