casahome.ro romania accelereaza tranzitia catre energia verde noi oportunitati prin pnrr

România accelerează tranziția către energia verde: Noi oportunități prin PNRR

România se angajează într-o inițiativă semnificativă pentru promovarea energiei verzi, așa cum a fost anunțat de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Acest nou program, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), îmbogățit prin capitolul REPowerEU, are ca scop susținerea a aproximativ 60.000 de gospodării în tranziția lor către energia regenerabilă. Accentul este pus pe instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare, precum și pe îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor.

Acest proiect ambițios, cu un buget de 1,4 miliarde de euro, este destinat în principal gospodăriilor individuale. Este conceput pentru a facilita autosuficiența în consumul de energie, mai degrabă decât crearea de prosumatori (indivizi care consumă și produc energie). Programul oferă vouchere pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor, cu o valoare maximă de 25.000 de lei pentru panouri și încă 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, totalizând 50.000 de lei pe gospodărie.

În paralel, programul include inițiativa „Casa Verde Fotovoltaice”, administrată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care se concentrează și ea pe instalațiile fotovoltaice. Cu toate acestea, noul program PNRR se distinge prin abordarea și finanțarea sa.

O altă componentă cheie a programului este inițiativa „Casa eficientă energetic”, care vizează creșterea eficienței energetice a locuințelor. Aceasta include măsuri precum izolarea caselor, cu vouchere de până la 76.500 de lei disponibile în acest scop.

Mediul rural este ținta principală pentru aceste inițiative. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene plănuiește să colaboreze îndeaproape cu autoritățile județene și locale pentru a asigura distribuția și utilizarea eficientă a acestor fonduri. Procesul de aplicare pentru aceste programe este conceput pentru a fi simplu, minimizând birocrația pentru solicitanți. Autoritățile locale, cum ar fi Consiliile Județene în zonele rurale și municipalitățile în zonele urbane, se vor ocupa de aspectele administrative.

Cadrul legal pentru acest program este programat să fie lansat în ianuarie, cu implementarea așteptată să înceapă până la sfârșitul lunii februarie. Obiectivul este ca 60% din program să fie finalizat până la 31 decembrie 2024.

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ către angajamentul României pentru energia regenerabilă și eficiența energetică. Nu doar că abordează preocupările de mediu, dar are și scopul de a reduce costurile energetice pentru gospodării și de a crește independența energetică. Focalizarea programului pe simplitate și accesibilitate este probabil să încurajeze o participare largă, marcând un moment pivot în călătoria României către energia verde.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza !

Depozit materiale amenajări si construcții case, tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum și profită de prețuri!

Vezi Ofertele