casahome.ro ue stabileste standarde ambitioase pentru cladiri zero emisii din 2030 si incalzire electrica din 2040

UE Stabilește Standarde Ambițioase pentru Clădiri: Zero Emisii din 2030 și Încălzire Electrică din 2040

Uniunea Europeană a făcut un pas semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru clădiri. Un acord provizoriu între Parlamentul European și Consiliul UE prevede ca, din 2030, toate clădirile nou construite să aibă un nivel net zero de emisii, iar din 2040, toate locuințele din UE să fie încălzite cu electricitate.

Detalii ale Acordului

Acordul, salutat de Comisia Europeană, va avea un impact semnificativ asupra calității vieții oamenilor și va contribui la reducerea facturilor la energie. Acesta va accentua și independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU.

Măsuri pentru Clădiri Performante

Pentru a reduce consumul de energie și emisiile, UE va implementa o serie de măsuri:

  • Statele membre vor adopta traiectorii naționale pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035.
  • Cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se va realiza prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.
  • Îmbunătățirea treptată a parcului imobiliar nerezidențial prin standarde minime de performanță energetică.

Eliminarea Combustibililor Fosili

Din 2025, nu se vor mai acorda subvenții pentru centralele pe gaze sau petrol. Până în 2040, UE vizează eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili pentru încălzire și răcire.

Stimularea Mobilității Durabile

Acordul încurajează mobilitatea durabilă prin precablarea pentru punctele de reîncărcare a vehiculelor electrice și spații de parcare pentru biciclete.

Clădiri Noi cu Emisii Zero

Toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi vor trebui să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile publice și cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi.

Ce Urmează

Acordul provizoriu urmează să fie adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliu, după care noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.

Context

Clădirile generează aproximativ 40% din consumul de energie al UE și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie. În prezent, aproximativ 35% din clădirile din UE au peste 50 de ani și aproape 75% din parcul imobiliar este ineficient din punct de vedere energetic.

Concluzie

Aceste măsuri reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Pactului verde european și vor contribui la transformarea sectorului construcțiilor, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și îmbunătățind eficiența energetică.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza !

Informații utile pentru amenajări si construcții case. Transforma-ți spațiul cu idei și sfaturi profesionale! Inspiră-te azi!

Află Mai Multe